Wiktoria Kędra i Aleksandra Świętlicka dostały się do Etapu Centralnego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
W Olimpiadzie wzięło udział 613 uczniów z całej Polski, w tym w województwie mazowieckim 54 uczniów.
Wiktoria Kędra (uczennica 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych) otrzymała 92 pkt./120 pkt. – zajęła 3 miejsce w województwie mazowieckim i 31 miejsce w Polsce.
Aleksandra Świętlicka (uczennica 2 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych) otrzymała 87 pkt./120 pkt. – zajęła 7 miejsce w województwie mazowieckim i 57 miejsce w Polsce.
Etap Centralny Olimpiady odbędzie się 18-20.03.2021 r. w Szczecinie.
Etap centralny składa się z: części pisemnej wyłaniającej finalistów olimpiady, części praktycznej wyłaniającej laureatów olimpiady oraz części ustnej wyłaniającej zwycięzcę olimpiady. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej (Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą) i zadania z zakresu gastronomii, nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: o przeprowadzeniu procesu technologicznego lub jego części określonej potrawy lub wyrobu kulinarnego, o zaplanowaniu i ocenieniu żywienia dla określonych osób, o zaprezentowaniu techniki serwowania określonego dania.
Serdecznie gratulujemy !!!