Uczennice klasy 4 TGT Aleksandra Kozak i Patrycja Pokorska reprezentowały Szkołę w Eliminacjach Centralnych XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w Szczecinie.
W ramach Olimpiady uczestnicy rozwiązywali test wielokrotnego wyboru oraz kilka zadań praktycznych.
Uczestnicy wysłuchali również wykładów:
– Pani prof. Danuty Góreckiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pt. „Kasze – dobre kiedyś, dobre dziś”,
– Pani dr Agnieszki Matuszewskiej z Uniwersytetu Szczecińskiego pt. „Piękno przyrody i obfitość stołu w życiu i prozie L. M. Montgomery”.
Poza wykładami uczestnicy mieli możliwość wziąć udział w wycieczce „Szczecin – floating garden” oraz w warsztatach pt. „Pasty, kolory, kształty”.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489631958-832x1024.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489624982-1024x768.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489912847-1024x461.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489873288-768x1024.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489653828-1024x996.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489854069.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489839687-1024x768.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489857648.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489642034-1024x768.jpg)
![](https://pzsplegionowo.pl/wp-content/uploads/2024/05/FB_IMG_1714489634585-767x1024.jpg)