Kwalifikacje:
TG.07 SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW
1. Stosowanie receptur gastronomicznych.
2. Sporządzanie potraw i napojów.
3. Eksploatacja sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.
4. Dobór zastawy stołowej.
5. Porcjowanie, dekorowanie i ekspedycja potraw i napojów.
TG.16. ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
1. Planowanie i ocena żywienia.
2. Sporządzanie i ocena jadłospisów.
3. Obliczanie zapotrzebowania na surowce i półprodukty.
4. Sporządzanie kalkulacji cen potraw i napojów.
5. Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych.
6. Dobór metod i technik obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.
7. Dobór zastawy i bielizny stołowej.
Nauczysz się z nami między innymi:
- Oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania.
- Sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.
- Planowania i oceny żywienia.
- Organizowania produkcji gastronomicznej.
- Planowania i realizacji usług gastronomicznych.
- Stosowania receptur gastronomicznych.
- Przestrzegania zasad racjonalnej gospodarki żywnością.
- Użytkowania sprzętu i urządzeń do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.
- Oceny organoleptycznej żywności.
- Dobierania zastawy stołowej do ekspedycji potraw i napojów.
- Porcjowania, dekorowania i wydawania potraw i napojów.
- Wpływu składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka.
- Planowania posiłków oraz układania jadłospisów.
- Zasad zamienności produktów.
- Obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw.
- Korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia.
- Rozróżniać alternatywne sposoby żywienia oraz rozpoznawać zagrożenia zdrowotne wynikające z nieracjonalnego żywienia.
Porozmawiaj z nauczycielem online:
Informacja o egzaminach zawodowych:
Co się u nas dzieje?
…i wiele innych…