Uczniowie 2 i 3 Klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych zorganizowanych przez Instytut Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Zajęcia odbyły się 28.01.2020 r. w Zakładzie Jakości i Oceny Żywności Instytutu Technologii Żywności SGGW w Warszawie.
Temat zajęć to: Smaki i zapachy żywności. Wybrane metody analiz sensorycznych.
Uczniowie zapoznali się z metodami analiz sensorycznych, omawiali wyróżniki jakości żywności , wykonywali próby na daltonizm smakowy i zapachowy oraz oceniali sensorycznie sok pomarańczowy metodą profilową.
Otwarte Laboratoria to projekt skierowany do uczniów szkół średnich. Specjalnie dla uczniów zainteresowanych naukami przyrodniczymi SGGW otwiera laboratoria i zaprasza do wspólnych eksperymentów przeprowadzanych pod okiem doświadczonych naukowców i dydaktyków. Uczestnictwo w Otwartych Laboratoriach to świetna okazja do tego, by poszerzyć wiedzę w konkretnych dziedzinach, poznać lepiej specyfikę studiów na uczelni przyrodniczej. Zajęcia prowadzone są przez specjalistów w swoich dziedzinach przy użyciu najnowocześniejszego sprzętu laboratoryjnego, w tym mikroskopu fluorescencyjnego czy świetlnego. Uczestnicy spotkań mogą poczuć się jak prawdziwi naukowcy.