Etap szkolny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok tematyczny gastronomia
W dniu 26 października br w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Uczestniczyło w nich czterech uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Ministerstwo Środowiska. Organizatorem jest Komitet Główny OWiUR przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Uczestnicy konkursu udzielali odpowiedzi na 60 pytań testowych z dziedziny gastronomii .
Następnie przystąpili do etapu praktycznego zmagając się z przygotowaniem rolady biszkoptowej, carvingiem- wykonywaniem kwiatów z rzodkiewek oraz rozpoznawaniem grzybów i określaniem ich zastosowania w przygotowaniu potraw.
Zmagania były bardzo wyrównanie. Ale jak to bywa jedni okazali się lepsi w carvingu – Krzysiek i Julka, Kuba bezbłędnie rozpoznawał grzyby. Uczestnicy konkursu także dali radę z wykonaniem rolady biszkoptowej.
Wszyscy zasługują na pochwałę za zaangażowanie, chęć sprawdzenia nabytej wiedzy i umiejętności z gastronomii.
Do etapu okręgowego zakwalifikowali się: Julia Łaniewska, Wiktoria Piotrowska, Jakub Sadkowski.
Eliminacje okręgowe odbędą się 12-13 kwietnia 2019 w SGGW w Warszawie.
Gratulacje dla zwycięzców!