Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie zaprasza do udziału w drugiej edycji konkursu „Czuję chemię”.
Celem konkursu jest rozwój wiedzy z zakresu chemii i biologii wśród uczniów szkół ponadpodstawowych oraz nabycie przez nich umiejętności uczenia się.
W ramach konkursu uczniowie będą zdobywali wiedzę pozwalającą dostrzegać związki funkcjonalne pomiędzy chemią a biologią. Konkurs ma za zadanie pokazać i uświadomić uczestnikom, jak ważny i złożony jest chemiczny aspekt funkcjonowania każdego ze zmysłów człowieka, które są integralnymi biologicznymi narzędziami umożliwiającymi postrzeganie rzeczywistości zbudowanej ze związków chemicznych.
Spotkania przygotowujące odbywać się będą w formie wykładów online. Po każdym wykładzie materiały będą udostępnione. Poniżej harmonogram wykładów:
Chemizm smaku (zmysł smaku) – 28.03.2023 r. (godz. 14:00),
Chemizm słuchu (zmysł słuchu) – 04.04. 2023 r. (godz. 10:00),
Chemizm dotyku (zmysł dotyku) – 14.04.2023 r. (godz.: 10:00),
Chemizm widzenia (zmysł wzroku) – 18.04.2023 r. (godz. 10:00),
Chemia powonienia (zmysł węchu) – 25.04.2023 r. (godz.: 10:00)
Osoby chętne do udziału w konkursie proszone są o kontakt z nauczycielami:
– Pani Ewa Siennicka
– Pan Mateusz Gemba
ORGANIZATOR
Organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
(ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, 02-366)
Osobą do kontaktu jest Eryk Chodowski (Biuro Marketingu) – eryk.chodowski@wsiiz.pl
Strona internetowa konkursu: https://wsiiz.pl/czuje-chemie-2-edycja