Warsztaty z żywienia człowieka w SGGW

Warsztaty z żywienia człowieka w SGGW w Warszawie.

15.11.2019 r. uczniowie 2 i 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych przez studentów i doktorantów Wydziału Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Uczniowie wysłuchali wykładu pt.: „Flexitarianizm i wegetarianizm dietami przyszłości”. Na wykładzie omawiano różnice wynikające między flexitarianizmem i wegetarianizmem, korzyści wynikające z częściowej eliminacji mięsa z diety, konsekwencje zdrowotne całkowitego wyłączenia mięsa i jego przetworów z diety oraz funkcje i niedobory witaminy B12 w organizmie człowieka.

Uczniowie odbyli również zajęcia z dietetyki. Oceniali stan odżywienia pacjenta oraz na podstawie danych pacjenta ustalali i planowali jadłospis z wykorzystaniem profesjonalnego programu komputerowego „Dieta 5.0”